JURNAL DE CĂLĂTORIE (2): Vești despre finală


Sunt în aeroportul Otopeni, așteptând să mă îmbarc spre Stockholm. Am venit devreme, ca să nu risc un ambuteiaj până la Otopeni, așa cum s-a întâmplat ieri, atunci când primărița Gabi Firea s-a decis să facă un experiment, nefericit, pe bucureșteni.

Am deschis obișnuitele canale de comunicare și, bineînțeles, sunt asaltat cu știri despre finala Europa League de la Stockholm, dintre Ajax și Manchester United. Odată ce ai primit acreditarea media, UEFA te spamează cu zeci de mailuri, cu tot felul de amănunte despre meci. Cred că departamentul de comunicare și media al UEFA este unul dintre cele mai bine puse la punct din tot ce există pe lumea asta. Dar poate că am să revin mai pe seară cu tot ce este relevant despre finala de mâine.

Acum, doar să consemnez și eu că am evitat niște emoții mari, pentru că nu am avut timp să intru pe net. Am aflat că de dimineață s-a pus problema ca finala să se amâne, după nefericitul și strigător la cer atac terorist de la Manchester, de la concertul Arianei Grande. 22 de tineri nevinovați au murit în explozia provocată de niște tembeli pe care i-aș extermina fără niciun fel de milă de pe acest pământ. Pe ei, familiile lor, neamul lor, etc.

Însă, până să citesc știrea că este posibil ca finala să fie amânată, a venit și confirmarea că meciul se joacă. Au fost schimbări, dar doar în programul echipei Manchester United, în sensul că aceasta și-a anulat activitățile media de la Stockholm, programate în această seară.

Între timp, oficialii și jucătorii celor două echipe continuă să-și trimită bezele. Nu este o noutate că Manchester are în lot trei jucători consacrați la Ajax, prin urmare există și multe prietenii printre fotbaliști. Zlatan Ibrahimovic este cel mai important, dar în lotul "Dracilor Roșii" se mai află Daley Blind și Fosu-Mensah.

Ibrahimovic este accidentat și este așteptat doar în boxa VIP-urilor, pe stadionul pe care și-a pus amprenta încă de la primul meci desfășurat pe Friends Arena. La inaugurarea stadionului de 50.000 de locuri, din noiembrie 2012, Ibra a marcat patru goluri în victoria cu 4-2 contra Angliei, unul dintre goluri fiind înscris dintr-o foarfecă de la circa 30 de metri!

Blind este copilul de suflet al Ajaxului. Fiul lui Danny Blind, Daley a călcat pe terenurile clubului Ajax încă de la vârsta de 2 ani, a crescut pur și simplu pe teren. S-a transferat la Manchester și tot timpul își declară public dragostea pentru fostul club. La venirea lui Jose Mourinho ca antrenor la Manchester, Blind a pierdut pentru o perioadă echipa, iar cei de la Ajax chiar l-au chemat pe Daley înapoi la Ajax, numai că fostul căpitan al lăncierilor a refuzat și a spus că luptă pentru titularizare. Acum, Blind spune că își dorește ca să câștige Europa League cu actuala sa echipă, chiar dacă ar fi pentru el un sentiment de bucurie amestecat cu tristețe.

Despre Fosu-Mensah, puțină lume știe că a crescut la Ajax. Venit la vârsta de 6 ani la club, el a trecut prin toate etapele, pentru ca la vârsta de 16 ani să fie transferat la Manchester United, fără ca să fi apucat să joace vreun meci pentru echipa mare a Ajaxului. Interesant este că unul dintre puștii minune ai lăncierilor, Abdelhak Nouri, este cel mai bun prieten al lui Fosu-Mensah, încă de la vârsta de 6 ani fiind colegi la grupele de juniori. Înainte de meciul direct, fundașul dreapta al lui United i-a trimis prietenului lui un tricou cu Manchester, semnat, ca o frumoasă dovadă de prietenie.

Să mai spun doar că finala Europa League este aproape să consemneze un nou record! Dacă va fi folosit în acest meci, fundașul de doar 17 ani al lui Ajax, Mathijs DeLigt (elevul lui George Ogăraru la Ajax 2), va deveni cel mai tânăr fotbalist care a evoluat vreodată în istoria finalelor europene, fie că este vorba de Europa League, Champions League ori defunctele CCE, Cupa Cupelor sau Cupa UEFA.

- va urma -

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!