A fi sau a nu fi! Părerea mea:

În aceste zile se duce un război dur în presă pe marginea subiectului "FCSB nu e Steaua". Odată cu apropierea deznodământului final în cam toate procesele dintre Armată și Becali, țara s-a împărțit în două: între susținătorii Stelei CSA-ului și cei ai Stelei FCSB-ului. Campanii peste campanii în presă, înjurături între microbiști, isterii pe la televizor, ce să mai, zilele astea am avut parte de toate!

Ca dinamovist convins și microbist care a urmărit subiectul nu de ieri, de azi, ci încă din anii 2000, când s-a produs "nenorocirea", mi-am format și eu o părere, pe care o să încerc să mi-o expun aicișa, la mine pe blog. Că m-o citi cineva sau nu, bine... Important e că am și eu un punct de vedere.

ACTUALA STEAUA ESTE TUNUL LUI BECALI
Am început cu concluzia. Dar stați așa, că o să și detaliez. Am s-o fac însă luând de la capăt (aproape) toți pașii făcuți în toți acești ani. Iar la final, am să spun și dacă FCSB e sau nu Steaua, cine are dreptate, Gigi Becali sau avocatul Talpan.

1. Babiuc e cheia
Totul pleacă de la fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc. Oooo, stați puțin, că de el nu prea s-a vorbit. Oare de ce, fiindcă din punctul meu de vedere, el este vinovat de situația în care a ajuns Steaua acum?

Vă spune ceva numele de Babiuc? Este acela care a făcut schimb cu Gigi Becali de terenuri, dând terenuri foarte scumpe ale Armatei pe niște miriști ale "latifundiarului". Dosarul s-a finalizat cu pușcărie pentru amândoi șmecherii. Ei bine, eu cred că cei doi infractori, Babiuc și Becali, erau puși pe ars rău de tot Armata și s-au gândit să o păcălească și cu echipa de fotbal.

2. Apare AFC Steaua
Profitând de faptul că legea sportului nu mai dădea voie echipelor departamentale să facă sport de performanță, Babiuc se leapădă de Steaua. El ar putea să susțină că a făcut totul legal, dar părerea mea este că a premeditat totul cu Gigi Becali. Păi ce poate fi mai clar decât situația în care s-a ajuns acum?

Niște oportuniști (în cazul nostru Viorel Păunescu, Victor Pițurcă și Gigi Becali) atrag de partea lor niște generali din Armată și foști fotbaliști de glorie ai Stelei și înființează AFC Steaua, o asociație care avea drept scop continuarea activității fotbalistice, fără ca FRF și LPF să retrogradeze echipa pe motiv că Steaua era departamentală și nu mai putea evolua în Liga 1.

Teoretic, Armata ar fi trebuit să vină cu marca, palmaresul, dotările de la stadion și lotul de jucători, iar afaceriștii să vină cu know-how și cu finanțare. Păunescu e numit șef, echipa își continuă parcursul în Liga 1 și cupele europene ca și când nimic nu s-ar fi schimbat. Atenție: Important: Palmaresul e la AFC Steaua!

3. AFC începe să acumuleze datorii
Cum s-au dat cele mai de succes tunuri în industrie, după Revoluție? S-au falimentat intenționat întreprinderile, apoi au fost "salvate" de investitori strategici. Groparul Întreprinderii Fotbalistice Steaua a fost Păunescu, care a început să acumuleze datorii. Iar "salvatore de la patria" cine credeți că apare? Nea Gigiiiiiiiiiiiii!!!

4. Becali își vrea banii înapoi. Banii sau viața (Stelei)
Ca un cămătar adevărat ce e, după vreo trei ani de salvare a Stelei (timp în care el zice că a băgat 10 milioane, iar Pițurcă îi mai taie din ele, dă-le 'reacu', până pe la 4,2 milioane), omul începe să emită pretenții:
- Bă, păi dați-mi banii înapoi!
- Păi stai, nea Gigi, că noi am vrea să îți dăm banii, dar nu prea avem de unde...
- Păi să-mi dea Armata banii, dacă voi nu aveți de unde
- Păi Armata nu are cum să scoată bani din unitate.
- Păi, atunci dați-mi echipa!
- Păi cred că așa o să facem...
(nu știu de ce, dar cred că dialogul este real, inclusiv cu "păi"-urile de rigoare).

5. Generalii se opun
Cât de încântați or fi fost toți de nea Gigi, un tip spiritual și cu mâna spartă (Știi ce zic?), dar să dea un bun al Armatei era prea de tot. Așa că, exceptând câțiva mânjiți bine rău de tot, printre care eu îl deosebesc vag și pe un fost mare handbalist al României, generalii se opun. AFC Steaua trebuie să rămână așa, "vedem cum o scoatem noi la mal", dar nu poate să treacă cel mai de preț bun al Armatei în mâna unui privat.

Are loc celebra ședință, în care oamenii refuză să semneze trecerea AFC Steaua la clubul Steaua al lui Becali. Cu toate astea, Becali prezintă un tabel cu semnături. Unii spun că au semnat doar prezența, nu și cedarea echipei. Caz de cercetare în Justiție, nu ne băgăm. Oricum, cele mai importante semnături lipsesc. Ministrul Apărării (pfiu, din fericire nu mai era Babiuc), niște generali importanți, președintele CSA nu își pun semnătura. Cu toate astea, prin minuni avocățești și tertipuri de genul "nu ai plătit cotizația, ești exclus (care cotizație, mânca-ci-ax?)", apare FC Steaua!

5 bis. Ce se întâmplă cu palmaresul?
Atenție! Important! Palmaresul trece și el, odată cu absolut tot, la Becali! Bine, nu chiar tot... Bunurile imobile (stadionul, terenuri) nu au cum să fie luate. Adică, furi dintr-o casă un scaun, un televizor, un ceas, dar nu poți să furi apartamentul cu totul...

6. Becali se acoperă de acte
Cu aceste acte (total incomplete), Becali obține de la OSIM marca, obține Certificatul de Identitate Sportivă și, mă rog, ce o mai fi obținut astfel încât să pară legitim și să continue să joace în Liga 1 și în cupele europene. Totul merge lin, nimeni nu se prinde de nimic, vin lingăii și se angajează la club, vin steliștii de mici și joacă pentru gloria lu' Becaaaali, vin și antrenează Lăcătuș și Pițurcă, vin fanii la stadion și îl urcă pe nea Gigiiiiiiiiiii sus, sus, sus pe Maybach.

Mai mârâie unii că "stai, domne', că nu e corect", dar presa și opinia publică sunt prea încântate de delațiunile fără non-sens și halucinațiile verbale ale ciobanului încât să-i bage în seamă.

7. Apare Talpan
Băși... pardon... Bă, și când îi era lumea mai dragă lui Jijică, apare un amărât de avocat al Armatei, pe nume Talpan, că cică Steaua e numai una, dar nu e a lui. E a Armatei! Și dă-i proces peste proces...

La început, Becaaaaali, Stăpânul Luminii, își râde în barbă. Și, credeți-mă, are în ce să râdă în hohote, fiindcă are barbă, frate! "Ce palmares, bă? O prostie! Ce siglă, bă? Un desen! Eu sunt Becaaaaaali"... Dar cei mai inteligenți fani ai Stelei încep să se prindă de șmecherie și îl cam lasă să elucubreze în continuare. Tribunele se golesc, Talpan câștigă proces după proces, se aud murmure în mulțime, cam ca la discursul lui Ceaușescu. Dictatorul se repliază și caută privirile lui Dincă, Ceaușeasca, Postelnicu și toți activiștii de la LPF, FRF, GSP pe care i-a hrănit atâția ani.

8. FRF și LPF sunt cu Becali, Justiția e cu Talpan
Ajungem spre finalul povestirii. Nu mai insist, treaba se petrece zilele astea și probabil toată lumea e la curent. În acest moment, sunt două tabere:
a) una pro-Becali, în care se află catraliardele de fani FCSB de pe Facebook, FRF, LPF, generalii mânjiți, foști jucători din anii 2000 și 90% din presa din România;
și b) cealaltă anti-Becali, formată din avocatul Talpan, Justiția care a dat verdicte pe acte, cei mai reprezentativi jucători din istoria Stelei (Pițurcă, Balint, Lăcătuș, Stoica, Bumbescu, Bărbulescu), câțiva jurnaliști cu capul pe umeri și, poate cel mai important, suporterii. Acei suporteri pe care nu îi poți cumpăra, fiindcă dragostea pentru club este strict legată de performanțele obținute în anii 80.

Și dacă am ajuns la performanțe, și-a dat și Gigi Becali seama că palmaresul e foarte important. Și acum susține că palmaresul este la el, spre deosebire de tabăra anti-Becali, care e de partea Armatei, și va fi în continuare, chiar dacă echipa ar trebui să o ia de la 0, din Liga a V-a.

9. Concluzia: unde e palmaresul?
Vă reamintiți când am zis că Becali a luat tot, mai puțin stadionul? Deci el a luat și marca, și sigla, și palmaresul. Spre deosebire de marcă și siglă, pe care Becali le-a pierdut în proces, palmaresul nu are valoare palpabilă. Asta e legea! Marca da, palmaresul nu. Prin urmare, marca e la CSA fiindcă Talpan a recuperat-o în Justiție. Dar palmaresul? Ăsta nu a fost recuperat, fiindcă legea nu dă instrucțiuni. Și atunci avem două soluții:
a) Teoretic, palmaresul este strict legat de marcă și siglă și, chiar dacă Justiția nu a pomenit nimic de el, el trebuie să urmeze calea mărcii și siglei. Dacă Justiția a recunoscut că marca/sigla aparțin CSA, adică echipei istorice, cum e posibil ca palmaresul să se ducă în altă parte?
și b) Ilegal, cum a făcut el trecerea de la AFC la FCSB, Becali a reușit să păstreze palmaresul. Cum spuneam mai devreme, a furat un scaun (marca), un televizor (sigla) și un ceas (palmaresul). După ce a fost prins, a dat scaunul și televizorul înapoi, dar ceasul l-a făcut pierdut. Atâta timp cât Justiția nu a zis nimic de palmares, e normal să susțină sus și tare că palmaresul e la el.

Având aceste atât de multe ipoteze, nimeni în afară de Justiție nu poate să decidă dacă FCSB e sau nu Steaua, din perspectiva palmaresului. Dar părerea mea este că palmaresul ar trebui să se întoarcă la CSA. Din moment ce Justiția a dovedit că trecerea unor bunuri de la AFC Steaua la FCSB a fost ilegală, dându-i-le înapoi, înseamnă că toate bunurile au fost luate ilegal. Că doar un hoț nu vine și fură un scaun, un televizor, un ceas, după care dă scaunul și televizorul înapoi, dar susține că ceasul e al lui dintotdeauna...

Iar când palmaresul se va întoarce la CSA, atunci acest FCSB ar trebui exclus din competiție, să i se retragă toate titlurile și performanțele, deoarece a participat ilegal la competiție, pe baza unui furt dovedit.

Ce se va întâmpla cu Steaua? Va rămâne cu tot ce a câștigat până în 2003, iar dacă se asociază din nou, dar de data asta legal, cu audit, contract și agreement, poate să-și reia activitatea din 2017, 2018, 2019..., de unde vrea, cu palmares, siglă, suporteri și tot.

Părerea mea...

Comentarii

Unknown a spus…
Foarte corect si bine argumentat. Mai exista si alte discutii pe acest subiect in special pe faptul ca trogloditul becali, are de platit 37 de mil. euro pt. folosirea marcii fara drept. Atunci cand sentinta judecatoreasca il va obliga sa plateasca, evident ca, razboinicul luminii stinse, va baga sandramaua in faliment, astfel ca CSA va putea sa recupereze doar palmaresul obtinut cu ajutorul brandului in perioada 2003 - 2013 nu si banii...Pe moment ;'micky mouse balos' aka becali, are senzatia ca lucrurile se pot schimba in favoarea lui cu ajutorul psd-ului si al finei firea...Sincer, eu ma bucur foarte mult de aceasta situatie, pt. ca abia acum vom vedea diferenta dintre suporteri si sustinatori ai Stelei...Cetatenii, adica sustinatorii, vor trebui sa ramana cu ciobanul. Asta pt. ca ei apreciaza pe cei mari ...gen guta, salam, vijelie, becali...Cine are un pic de creier, va intelege situatia si nu se va lasa pacalit. Suporterii adevarati nu-l inght pe becali de mult timp. Eu personal il injur din 2007.

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!